Caroline Dietrich
Caroline Dietrich

Vad jobbar du med nu?

Jag arbetar som biostatistiker på Institutionen för Medicinsk Epidemiologi och Biostatistik (MEB) på KI. Vår institution har en ganska stor grupp biostatistiker, cirka 20 personer, varav tre är professorer i biostatistik.

Trivs du med ditt jobb och i så fall varför?

Jag trivs väldigt bra med mitt jobb, anledningarna är många! Jag får jobba i spännande forskningsprojekt, där jag dels gör analyser och dels hjälper till med design av studier. Utöver detta står MEB för en del av undervisningen i biostatistik för epidemiologidoktorander på KI. Det är jättekul att få dela med sig av sina statistikkunskaper till människor med expertis inom andra områden. En annan positiv sak med att jobba på just KI och MEB, är att det läggs stora resurser på ens egna professionella utveckling. Jag har bland annat fått åka på cancerkonferens i USA, deltagit i workshops inom oliks specialområden samt gått en massa kurser! Sist men inte minst trivs jag oerhört bra med biostatistikerna som arbetar på MEB. Det är väldigt inspirerande att höra folk prata i korridoren om nya metoder och modeller och jag försöker mest suga åt mig!

Vilken utbildning respektive profil gick du och har du nytta av den?

Jag läste lösa kurser eftersom jag inte riktigt hade bestämt mig från början vad jag ville rikta in mig mot. Jag läste ungefär 50-50 matematik respektive matematisk statistik. Att ha en stabil matematisk grund hjälper mycket i mitt arbete, även om vi inte härleder saker dagligen… De statistikkurser jag läste upplever jag i efterhand som väldigt teoretiska, vilket på ett sätt är jobbigt när man börjar arbeta, men som å andra sidan ger en trygghet i varför saker och ting fungerar i praktiken.

Vad var det bästa med studietiden på Matematiska institutionen?

Jag uppskattade att vara på ett litet campus, och på en liten institution. Då försvinner man inte i mängden lika lätt. Sen upplevde jag att det var god stämning och väldigt trevliga kurskamrater rakt igenom!

Har du några bra tips till blivande studenter?

Först och främst rekommenderar jag att göra sitt examensarbete utanför institutionen. Det ger både nya kontakter samt mer praktisk erfarenhet. En annan sak är att inse att även om man har en magisterexamen i matematisk statistik, är man långt ifrån fullärd! Erfarenhet är värt oerhört mycket. Så att vara lite ödmjuk är aldrig fel, samt att inte vara rädd för att man kanske inte kan allting… Som en sista rekommendation – kolla vilka arbetsmöjligheter det finns på ställen med stora biostatistikgrupper. Att börja sin karriär med att sitta som ensam statistiker tror jag inte är givande för vare sig arbetsgivaren eller statistikern. Lycka till!